Ouderen in het groen

/ / / /

Ouderen in het groen, goed voor gezondheid!

27 september, 2017

Wat kan september toch mooie nazomerdagen hebben. Prima dagen om aan de slag te gaan met het veranderen van enkele borders in de tuin. Ik wil weer wat nieuwe planten uitproberen en dat vraagt ruimte. Later in de middag zijn we moe, we zijn ook geen twintig meer, maar voldaan en genieten van het gedane werk. De sportschool hebben wij deze week niet meer nodig, beweging hebben we genoeg gehad!

Ouderen in het groen

Bewegen is voor iedereen gezond, voor kinderen, jonge mensen maar zeker ook voor ouderen. En als dat bewegen dan ook nog in de frisse lucht kan met rondom geurende bloemen en bomen dan is dat helemaal geweldig. Omgevingspsychologen zeggen al jaren dat er een heilzame werking uitgaat van groen en zuivere lucht. De Groningse omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving Agnes van de Berg vergeleek de gezondheid van oudere stedelingen met en zonder volkstuintje. Wat bleek, de volkstuinders gaan minder naar de huisarts, zijn gezonder en tevreden over hun leven en voelen zich minder eenzaam. (bron: Volkskrant magazine 5 aug 2017). Ik heb zelf inmiddels ervaren hoe blij ouderen worden door actief buiten en met elkaar bezig te zijn, aangezien ik een paar jaar geleden een tuin mocht ontwerpen bij een Leef en Doe boerderij voor ouderen De Minkhof.

Vlindertuin, moestuin en boomgaard

Een grote wens was een tuin waar bloemen geplukt konden worden voor bloemschikken, maar ook  met bloemen waar vlinders en bijen op af komen. Leuke ‘ouderwetse’ soorten zoals ploxen, herfstasters, dahlia’s die herinneringen oproepen aan de tuinen van vroeger. Er moest ruimte zijn voor een plantenkas, verhoogde bakken met kruiden en een grote moestuin om met en voor deelnemers te kunnen koken. Er stonden nog oude fruitbomen, daar konden er nog een paar bij, maar ook klimrekken voor druiven, bramen en frambozen. Een weitje voor schapen en een kippenhok, kortom er moest genoeg te doen zijn. Brede paden waar ook deelnemers die iets slechter te been zijn nog goed konden lopen met wat hulp of een rollator.

De aanleg

De tuin werd aangelegd op vele zaterdagochtenden door een grote groep vrijwilligers waaronder ik zelf. Het moestuingedeelte werd begeleid door ervaren moestuiniers en samen met een hovenier begeleide ik de aanleg van de bloementuin.  Er werden planten gekocht maar ook allerlei stekken werden aangeleverd, alles hebben we gebruikt.

Het resultaat was geweldig en tijdens de opening kregen we al veel complimenten. Uiteraard waren er ook allerlei binnen activiteiten zoals, kaarten, computerworkshops, bloemschikken en natuurlijk die gezellige gezamenlijke maaltijden uit eigen tuin. Daarnaast was er ook een oude schuur opgeknapt om binnen te kunnen timmeren, reparaties uit te voeren en wal al meer.

Blije gezichten

Toen ik het jaar daarna aan het einde van de zomer eens even een kijkje ging nemen, zag ik dat er volop gewerkt ,geklust en genoten werd. De tuin was enorm gegroeid en heel erg goed bijgehouden. In de bloementuin stond een stralende mevrouw  die mij vroeg; ‘…en wat vind je ervan, houden we het mooi bij?’ Ik zei dat ik het fantastisch vond. ‘ Ja..’ zei ze ‘ vorig jaar zat ik nog alleen in mijn huisje hier in het dorp terwijl ik altijd op een boerderij heb gewoond, hier kan ik mijn energie kwijt en word ik weer een blij mens’.  Nou daar word ik als tuinontwerpster dan weer heel vrolijk van!

Terug naar blogs