meerstammige-bomen

Meerstammige bomen

29 januari, 2015

Vandaag breng ik een bezoek aan ‘mijn’ boomkweker in Opheusden. Ik moet een paar meerstammige bomen uitzoeken voor een klant. Mijn laarzen staan klaar want een wandeling over de kwekerij betekent vaak ploeteren door de modder. Toch is het één van mijn leukste uitjes als tuinontwerpster. Terwijl we rondlopen, speurend naar de juiste boom, vertelt Arend over blad, bloei en groeiwijze van de bomen die we passeren. Ik probeer deze wijsheid al lopend te noteren en te fotograferen. Dat is nogal een klus want Arend loopt gewoon door en wijst in zijn enthousiasme alweer op een nieuwe boom. Als alle bomen uitgezocht zijn gaan we bij de houtkachel aan de koffie en wordt het bomenboek er nog even bijgehaald. Daarna kan ik met al mijn opgedane kennis naar de klant om een foto te tonen van de prachtige boom die een paar weken later bij hen in de tuin geplaatst zal worden. Ga zelf eens zo’n boomkweker bezoeken.( www.letteland.nl)

Het gebruik van een meerstammige boom

Locatie tuinen van mien ruijs

Locatie tuinen van mien ruijs

Een boom met 2 of 3 stammen in de tuin is spannend. De stammen worden wat grilliger, er moet immers ‘gevochten’ worden om de ruimte. Ze worden wat krommer, de takken groeien wat breder uit. De vorm van de boom wordt  interessant en als vanzelf gevormd tot een natuurlijke parasol in de tuin. Heerlijk om op een warme zomerdag met een glaasje wijn onder te zitten. In een grote tuin staat zo’n boom ook prachtig midden op een gazon of aan de rand van een border. Het geeft enorme diepte in de tuin.  Mien Ruijs gebruikte dergelijke bomen vroeger al. Jarenlang waren ze uit beeld en werden hoofdzakelijk bolcatalpa’s en dak-platanen geplant. Nu mag het weer natuurlijker en zijn deze bomen heel hip. Stel je voor een meerstammige Parottia, een Prunus serrula of een Japanse esdoorn midden in de tuin, wat een feest. In de zomer vanwege het fraaie blad, in de herfst als de bladkleur spectaculair is en in de winter wanneer het fraaie takkenstelsel te zien is.

De kleine tuin

meerstammige-boomBen je in het bezit van een kleine tuin dan kan ook een dergelijke boom heel spannend zijn. Dan is het belangrijk om een soort te nemen die jaarlijks gesnoeid kan worden. Dit kan b.v. met een Carpinus betulus, een Malus ‘Evereste’ of een krentenboom. Beperk de boom dan tot 2 stammen, of zoek b.v. een Carpinus die halverwege de hoofdstam een dikke tak heeft gevormd en daardoor een prachtige vorm krijgt. Plant zo’n boom in een grote metselkuip zonder bodem zodat de bestrating naar verloop van tijd niet ‘opgetild’ wordt. Voor wie weinig onderhoud wil maar toch een tuingevoel is zo’n boom ook een aanrader. Door de nonchalante vorm heeft de tuin al snel een natuurlijke uitstraling. Uiteraard moet de boom in een plantvak van min. 80 cm komen, noodzakelijk voor lucht en water. Beplant dat vak b.v met Vinca major, siergras Hakonochloa macra, of Bergenia cordifolia.

Vogels

vogels-in-bomenOok voor de vogelliefhebber zijn dit fijne bomen.  Het takkenstelsel  is voller, de vogels  gaan sneller een nestje bouwen of in de zomer verkoeling zoeken tussen het blad. Heb je dan ook nog de vruchtdragende soorten zoals de krent en de sierappel dan is het helemaal feest. Durf zo’n boom ook wat dichter bij het huis te plaatsen. De natuur haal je op deze manier naar binnen maar ook is een huis dat echt ‘in het groen’ staat veel spannender.

Terug naar blogs