lentetuin

/ /

De lentetuin is nog niet zo ingewikkeld

16 mei, 2016

De afgelopen weken was het prachtig weer. In de lentetuin valt alweer heel veel te zien. De meeste planten zijn nog bezig met de bladgroei maar er zijn al enkele soorten die volop bloeien. Die geven de tuin in deze lente periode al volop kleur. Het prettige van de huidige bloeiers is dat ze ook nog gemakkelijk zijn.  Ik geef 5 voorbeelden van deze lentebloeiers.

IMG-20160516-WA0003

Akelei

akeleiAkelei is zo’n heerlijke kleurrijke plant. 2-jarig, dit jaar ontwikkelt de plant zich en volgend jaar gaat deze bloeien. De akelei heeft heel veel kleuren, van, blauw, paars, rose, donkerrood, wit, rood-geel, kortom een kleuren pallet. Sommige kwekers ontwikkelen nog steeds allerlei nieuwe soorten en kleurcombinaties. Het blad is mooi grijsgroen en fraai, de bloemetjes zijn heel grappig en hommels en bijen zijn er gek op. Na de bloei moet je er wel snel bij zijn om de bloemen weg te knippen want ze zaaien zich volop uit. Uiteraard nook een paar laten staan want anders verdwijnen ze uit de tuin. Ze zijn geschikt voor de bostuin dan worden ze meestal blauw, in alle ander grondsoorten krijgen ze alle hier bovengenoemde kleuren. Samen met de Alliumbollen is het een mooie combinatie.

De koekoeksbloem

koekoeksbloemZuurstok rose is deze  lentebloeier. Wat je noemt een pittig ‘ding’! Het vrolijkt de tuin mooi op. Ook deze zaait zich na de bloei uit, maar komt ook gewoon ieder jaar terug. Als het wat teveel wordt dan trek je een aantal planten uit de grond. En de ook hier knip je de bloemen weg net voor de zaaddozen bruin verdrogen. In de zomer willen ze ook zo hier en daar nog wel weer eens een bloem geven. Ze combineren leuk met de vroegbloeiende wit-rose geranium macrorrhizum  en uiteraard met de akelei. Ook dit is een kleurige bloem voor in de bostuin, maar bij mij in de kleigrond heeft de plant het ook prima naar de zin.

Lente bloeiers voor de droge grond

Een lekkere bodembedekker in de schaduw is Symphytum, een fraaie witte of de blauwe azureum. De plant vormt flinke pollen ook op droge grond onder een boom. Een zonnige plek daar kunnen ze niet tegen.  Rode valeriaan daarentegen kan droog staan en volop in de zon. Ze bloeit al in mei en is heel kleurrijk. Ook de valeriaan zaait zich uit na de bloei, maar knip je de uitgebloeide bloemen op tijd weg is er niets aan de hand. Sterker nog, de plant gaat dan na een paar weken opnieuw bloeien. Mooi toch, zo doen ze in de zomer ook weer mee aan een kleurrijke zomertuin. Er is ook nog een witte variant, die zaait zich wat minder heftig uit.

De tuingeranium

tuingeraniumAls ik bij een klant voorstel om geraniums in de tuin te planten dan krijg ik bij een beginnende tuinier vaak een angstig gezicht te zien. ‘Oh nee hoor die rare planten die mijn oma vroeger had, dat wil ik niet in mijn tuin ! ‘  Na de geruststellende mededeling van mij dat ik een tuingeranium bedoel dan mag ik ze in het beplantingsplan opnemen. Fijne gemakkelijke bodembedekkers die vaak erg lang of al heel erg vroeg bloeien en de tuin veel kleur geven. Nu in de lentetuin bloeit bijvoorbeeld Geranium ‘Lily Lovel’. Een charmant blauw of lila bloemetje op een lange stengel die lekker tussen al dat frisse jonge groen uit steekt. Daarnaast de al eerder genoemde geranium macrorrhizum ‘Spessart’ of de rood-paarse variant ‘Czakor’. Over een paar weken als de zomertuin losbarst dan zijn er heel veel soorten in allerlei kleuren te zien.

Het lenteboeket

lenteboeketNou en dan nog het toetje op de taart! Met al deze leuke bloemen kun je samen met een bos pioenrozen van de bloemist het eerste grote lenteboeket uit eigen tuin plukken. Als het dan nog te koud is om buiten te zitten dan haal je de tuin een beetje naar binnen.

Terug naar blogs