Aren, bollen en margrieten

25 juli, 2014

De afgelopen weken ben ik weer begonnen met mijn jaarlijkse tuinfotoronde. Foto’s van tuinen die enkele jaren geleden aangelegd zijn en nu geschikt om te fotograferen.  Foto’s voor mijn fotoboeken die ik gebruik bij presentaties, maar ook om in de fotobibliotheek in mijn computer te zetten als een soort van naslagwerk en soms komen ze in een tuintijdschrift om nog meer mensen te laten genieten van mooie tuinplaatjes.

Bloemvormen

heleniumAls ik dan rond wandel door zo’n tuin en probeer om de juiste plaatjes te schieten dan valt me één ding telkens toch weer op.  Het  belang  om bij het samenstellen van plantgroepen niet alleen te letten op de kleur maar vooral ook op de vorm van de bloemen.  Combinaties van verschillende vormen maken een beplanting spannend. Bloemen met aren zoals Perovskia, combineren met de margrietachtige vorm van een Helenium is boeiend.  De bollen van de gele Phlomiss met de donkerblauwe aren van Salvia ‘Caradonna’.  Maar ook de blauwe ronde bloemen van  geranium ‘Rozanne’ met de rode aren van de Persicaria ‘Blackfield’.  Diezelfde geranium gecombineerd met de kelkachtige bloem van een Hemerocallis.  Allemaal boeiende combinaties.  Daartussen kunnen allemaal wat fijn bladige planten zoals grassen of het fijne Nepeta ‘Walkers Low’.  Dit soort planten verbinden dan die uitgesproken vormen weer met elkaar.

Blad

Ook niet onbelangrijk is het blad van de plant. De bloem bloeit meestal maar 2 maanden, echter het blad zit er vaak wel 6 maanden of nog langer aan.  Heel belangrijk dus.  Dus is het ook opletten geblazen om niet alleen de vormen van de bloem te combineren maar ook het blad. Immers een hele groep met grootbladige planten is vreselijk saai.  Varens naast Anemonen en grassen naast Persicaria of het grote blad van de Phlomiss.  Daarbij is groen een koele kleur, vraagt niet veel aandacht waardoor de kleur van de bloem ook nog eens versterkt wordt. Grijs blad maakt een kleur wat fletser, dit geeft het geheel enigszins een romantische uitstraling.  Mooi om allemaal naar te kijken.

phlomissHet blijft telkens weer een uitdaging om een goed beplantingsplan  samen te stellen. Veel speurwerk, maar ook planten uit proberen in mijn eigen tuin, kwekerijen met moerbedden bezoeken  kortom een tijdrovende maar superleuke klus!  Eigenlijk vind ik dit het leukste van het hele tuinontwerp.  Als mijn klant dan geniet van de tuin kan ik genieten van de foto’s.

Terug naar blogs