Borderinspiratie Februari

10 februari, 2014

Als ik naar buiten kijk schijnt de zon volop. Het voorjaar zit er echt aan te komen, de borders moeten eigenlijk al gesnoeid worden, maar ik wacht nog heel even, misschien wintert het in februari toch nog wat.

In deze borderinspiratie neem ik u mee in de voorjaarstuin. De maanden maart en april vind ik altijd wel een feestje. Alle teruggesnoeide vaste planten komen heel langzaam weer op, de aarde is zo hier en daar nog te zien. De sneeuwklokjes en de crocussen zijn al uitgebloeid. Een van de eerste planten die uitbundig bloeien is de Brunnera macrophylla. Ik heb ze in grote groepen in de tuin staan. Fel blauwe ver-geet-mij-nietachtige bloemetjes op ranke steeltjes kleuren de tuin. Ze doen het heel goed in de schaduw en vragen nauwelijks onderhoud. Andere prachtige varianten zijn Brunnera macr. ‘Jack Frost’ of ‘Seahart’ Deze soorten hebben zilvergrijs blad en geven bijna licht. Ze combineren heel goed met de zilvergrijze varen Anthyrium nipponicum ‘Pictum’.

februari

In mijn tuin komt de statige paarse judaspenning mooi uit bij de Brunnera. Ook een schaduwplant die veel kleur geeft. De paarse juduspenning is 2 jarig. In september vormen de uitgebloeide bloemen zilveren ‘vleugeltjes’ook weer prachtig. In deze tijd valt ook het zaad voor de nieuwe planten van volgend jaar. Let wel een beetje op in een kleine tuin dat deze prachtige plant niet de overhand krijgt.

Soms duikt de judaspenning spontaan op in een andere border. Hier staan ze achter de  rose Persicaria bistorta ‘Superba’. Een heerlijke plant waar je echt geen groene vingers voor hoeft te hebben. De plant bedekt de bodem goed en bloeit vanaf begin mei uitbundig. Half schaduw is de beste plaats voor de plant, maar hier in de zonnige border lukt het ook. Na de 1e bloei eind juni, knip ik de gehele plant terug, in augustus gaat de plant dan nogmaals bloeien.

In deze border staat naast de Persicaria, Heuchera ‘Palace Purple’. Een beetje lastige plant, vraagt ook wel om wat schaduw en is gevoelig voor de larven van de Taxuskever die de wortels van de plant opeten. De prachtige kleur van het blad is echter toch telkens weer het uitproberen waard. Andere fraaie Heuchera soorten zijn ‘Chocolate Ruffles’ en ‘Plum Pudding’. Verder staan hier nog Geranium magnificum die in juni paars/blauw gaat bloeien. Dan nog de Akelei die zichzelf uitzaait en af en toe op verrassende plaatsen tevoorschijn komt, altijd leuk.  De hosta is nog van de vorige eigenaar daar weet ik de naam niet van. Maar gezien de uitbundige groei en bloei ieder jaar hoort deze gewoon hier.

Terug naar blogs