Borderinspiratie voor het voorjaar

6 februari, 2014

De winter zit er zo goed als op. Daarom blik ik graag vooruit naar het voorjaar in deze borderinspiratie. Van een tuinontwerpster wordt wellicht gedacht dat ze een perfecte tuin heeft, maar dat is natuurlijk niet helemaal zo. Mijn tuin is nl. een soort proeftuin. Ik wil graag weten hoe een plant zich gedraagt in de tuin. De plek, de grond, het licht enz. dergelijke omstandigheden  beïnvloeden de groei en de bloei van de plant. Dat wil ik graag weten voordat ik de plant in mijn plannen gebruik. Planten met verschillende bladstructuur naast elkaar of spannende kleurencombinaties dat maakt een border boeiend. Mooie bladcombinaties zijn belangrijk omdat een plant gemiddeld maar 2 maanden bloeit. We genieten daarentegen zeker 6 maanden van het blad. De in mijn ogen geslaagde combinaties wil ik graag met u delen. Ik hoop u hiermee inspiratie te geven voor uw eigen tuin.

Deze keer de border onder de berkenboom, eind mei. Hier staan veel planten die in maart teruggeknipt worden. Groenblijvers zoals de buxusbollen en Bergenia cordifolia blijven staan, ook de eikenblad hortensia, Hydrangea quer. ‘Snow Queen’ wordt met rust gelaten. De grote varens Polystichum set. ‘Dahlem’ die wellis waar in de winter groen en stevig blijven, worden helemaal teruggeknipt, dat stimuleert de groei. Nog wat koemestkorrels tussen de planten en het feest kan weer beginnen.

In april barst de groei los, heerlijk! Naast het prachtige grote blad van de Bergenia beginnen eerst de gele bloemetjes van de Epimedium rubrum te bloeien, het kleine hart-vormige blad, dat in de herfst heel fraai kleurt, volgt daarna.  De alom bekende en zeer betrouwbare Geranium macrorr. ‘Spessart’ met z’n witte bloem op een rood steeltje gaat dan verder. Ook deze plant kleurt in de herfst én is half wintergroen. De berk neemt veel water uit de grond en dan zijn deze 3 planten betrouwbaar. Ze doen het altijd ook al krijgen ze niet zo veel water. Daarnaast kunnen ze ook nog veel schaduw verdragen.

Een enkele Alliumbol ‘Purple Sensation’ piept even tussen de Hosta en de Geranium door. Ik had er daar meer staan maar die zijn helaas verdwenen. De Hosta heeft het gewonnen denk ik!

In deze border staan in deze tijd ook nog ‘Blue Bell’s, Hyacintha non-cripta, bollen om in het najaar te poten. De mieren verplaatsen het zaad, dus ze breiden zich lekker uit, prachtig !

Wat meer naar achteren heb ik de Paeonia ‘Claire de Lune’ uit de kwekerij van Piet Oudolf* gecombineerd met het fijne Thalictrum del. ‘Hewitt’s Double’. Een spannende kleuren-combinatie waar ik heel erg van geniet. Al het groen erom heen verbindt de kleuren weer met elkaar. Ertussen groeit nog wat rose akelei en de Astrantia major ‘Claret’. De Astrantia en de Thalictrum knip ik na de 1e bloei helemaal terug zodat ze in aug/sep nog een keertje de boel opvrolijken. Vooraan begint al voorzichtig de eerste Geranium ‘Brookside te bloeien, een beetje vroeg want deze plant heeft z’n hoogtepunt pas in jul/aug. Achter deze groep staat nog een donkerrode Iris germanica. Deze kan ook tegen de droogte en bloeit spectaculair. Veel leesplezier en tot de volgende border.

* De kwekerij van Oudolf is helaas gesloten , een alternatief is Paeonia lac. ‘Jan v. Leeuwen.

 

Terug naar blogs