De Minituin

18 april, 2014

Hendrick Cleyndert Azn, een groot Nederlands natuurbeschermer zei ooit heel treffend: dat groen in onze leefomgeving belangrijk is omdat we dan dieper adem kunnen halen dan  alleen tussen huizenblokken en straatstenen mogelijk is. In een minituin soms vrij lastig!

wisteriaAfgelopen maandag bezocht ik een avond van de regionale Groei en Bloei. Een inspirerende avond waar tuinfotografe Modeste Herwig een presentatie hield over kleur in de border. Bij de ingang werden er zakjes zaad voor een tegeltuintje uitgedeeld. Heel grappig.  Zaadjes van stokroos, komkommerkruid, goudsbloem, Oost-indische kers en hoornviooltje. Tegel, eruit zaadjes erin en je hebt een mini-tuin die deels nog eetbaar is ook. Goed idee van de Groei en Bloei om mensen te stimuleren, hoe klein ook, toch een beetje groen in je leefomgeving te hebben. Wie wel eens in de zomer in Haarlem is geweest heeft gezien dat de Haarlemse binnenstad heel groen en dus kleurrijk is door de vele geveltuintjes. Dat betekent een tegel eruit en een plant er in. Hartstikke leuk. Daar is geen saaie straat te vinden. Leuk idee voor de heel veel nieuwbouwwijken zoals hier in Nijmegen/Lent waar de huizen heel stads zijn en geen voortuin meer hebben. In andere steden zal dat niet anders zijn.

Eigenlijk is het  heel gemakkelijk om je leefomgeving groener en dus gezonder te maken. Geschikte planten die weinig ruimte nodig hebben zijn b.v allerlei prachtige klimrozen. Lekker tegen een zonnige muur geven ze kleur aan je huis en als je de juiste roos hebt uitgezocht ook nog een heerlijke geur. Blauwe regen, een snelle groeier die met z’n prachtige blauw/violette bloemen een spektakel is. Koop deze wel in de bloei, dan weet je zeker dat ie het doet. Sommige soorten bloeien zelfs 2 keer. Hesperis ‘’Bowles Mauve’, een fraaie lila muurbloem van 70 cm hoog, bloeit de hele zomer en kan vrij droog staan. Allerlei soorten geraniums, lavendel, stokrozen, nou ja eigenlijk is er nog veel meer. En voor wie echt durft een wingerd, Parthenocissus tric. ‘’Veitchii’s Boskoop’’ tegen de gevel en je hebt echt een weelderige groene gevel.  Al deze planten zijn dus ook geweldig voor je kleine nieuwbouwtuin van 5  x  8.  En vergeet in zo’n kleine tuin ook niet een boom te planten. Uiteraard geen dak-plataan, maar een iets luchtiger en beter in de hand te houden soort als een Carpinus betulus of een kleine sierappel, Malus ‘van Esseltine’ b.v.

Mogelijkheden genoeg voor een groenere leefomgeving zoals Hendrik Cleyndert Azn het ooit heeft gepromoot!

Terug naar blogs