De rode boom

15 mei, 2014

Als ik naar buiten kijk, wisselen zon en hele donkere wolken elkaar af. Flinke plensbuien en een hele natte tuin als resultaat. Klinkt natuurlijk weer als een zeurpiet, maar de natuur had het echt even nodig. Ineens zijn alle bomen en hagen volop in het blad en staan in volle glorie te stralen. Al dat water heeft een enorme groei explosie als effect. De aarde is niet meer te zien in de borders, de hagen kunnen hun eerste snoeibeurt alweer gebruiken en de bomen staan met volle bladkronen te schitteren. Ik geniet daarvan. Uiteraard hoop ik in de loop van de week ook weer in het zonnetje van mijn tuin te kunnen genieten, boek  en wijntje erbij het leven krijgt weer een 10! 

Diepte in de tuin
Als ik vanuit mijn tuinstoel de tuin in kijk staat tussen alle groenbladige bomen de donkerrode Prunus ‘Nigra’. Een schitterende boom die in het vroege voorjaar al fel rose bloesem heeft gehad. De boom vraagt tussen al het groen meteen aandacht. Ik heb de boom destijds ook bewust op deze plek neergezet om diepte in de tuin te creëren. Want dat is wat een rood bladige boom of haag doet.

Rode Rood is een kleur die aandacht vraagt, die kleur valt meteen op. Trek op een receptie een rode jurk of een rood colbertje aan en iedereen kijkt even naar je, prima als je iets belangrijks hebt te vertellen! Tip: als je niet op wil vallen kies dan voor grijs, donkerblauw of zwart, dit zijn wijkende kleuren, kun je rustig een beetje rondkijken.

IMG-20140513-WA0011Terug naar de tuin. Soms kom je in een grote tuin en zijn er alleen maar groene bomen en hagen. Zo’n tuin is rustig maar ook een tikkie saai. Probeer zo’n tuin maar eens te fotograferen, dat valt niet mee, al het groen gaat in elkaar over. Plaats je nu ergens in zo’n tuin een roodbladige boom dan krijgt de tuin ineens veel meer diepte en wordt spannender. Probeer het maar eens uit met een rode stok. Plaats die op een plek waar een boom zou kunnen worden toegevoegd en zie het effect. Voor wie geen ruimte meer heeft voor een boom kan ook op een goede plek, langs een pad of als omlijsting van een border, een rode beukenhaag plaatsen.  Ook daarmee ontstaat er diepte of wordt een zichtlijn benadrukt. In een kleine tuin moet je wat voorzichtiger zijn met rood, dat kan teveel aandacht vragen en te zwaar zijn. In dat geval lijkt de tuin kleiner.

Boomsoorten
Er zijn een aantal geschikte soorten die niet al te ingewikkeld zijn en veel effect hebben. Zoals hierboven genoemd de Prunus ‘Nigra’, maar ook de Cercis canadensis ‘Forest Pansy’. Een niet al te grote boom, ook leuk in een mediterrane tuin.  Uiteraard voor de grote parkachtige tuinen een rode beuk. Deze statige boom is als een ornament. Wandel maar eens in parken en deze roodbladige reus valt altijd op. Ook een roodbladige  esdoorn zoals Acer ‘Faasens Black’ mag er zijn wat betreft de omvang.  In een kleinere tuin is een Malus ‘Red Obelisk’ weer fraai. De naam zegt het al, het is een smalle zuilachtige boom. Een zeer bijzondere boom is de Aillanthus ‘Purple Dragon’.

Op de zandgrond groeien de Japanse esdoorns natuurlijk goed. Woon je in een sfeervolle bosrijke omgeving, dan staat een Acer palmatum ‘Blood Good’ prachtig of de wat kleinere Acer palmatum ‘Fire Glow’. Bijkomend voordeel van de meeste rode bomen en hagen is, dat ze vaak in de herfst nog heftiger gaan kleuren.

Kortom mogelijkheden genoeg, trek de laarzen aan en bezoek een boomkweker om alvast een boom voor het najaar te reserveren. Volgend jaar valt er dan veel te genieten in je eigen tuin.

Terug naar blogs