uitgebloeide planten

De schoonheid van uitgebloeide planten

14 oktober, 2014

20141010_161908Uitgebloeide planten geven ook kleur aan de tuin. De herfst neemt met langzame treden bezit van de tuin. Siergrassen staan overal volop in bloei. De bomen krijgen dankzij het aanhoudende mooie weer spectaculaire kleuren, hier en daar bloeien de felblauwe monnikskappen, paarse verbena’s of zilverkaarsen. Een enkele herfstaster doet nog z’n best om bloemen te tonen en ook de rozen geven af en toe als een laatste krachtinspanning een prachtige bloem. Rosa Westerland heeft nog een paar trossen met van die fraaie oranje rozen terwijl de rozenbottels aan dezelfde struik ook al beginnen te kleuren. Genieten dus. Afgelopen zondag konden we zelfs nog op het terras in het zonnetje lekker lezen met de spinnende kater van de buren naast ons in een stoel. Herfst is echt een prachtig seizoen met mooie uitgebloeide planten.

Vallende blaadjes

Natuurlijk is de herfst ook de tijd van storm, wind, regen en vallende blaadjes, lekker de houtkachel aan met een wijntje erbij. Heerlijk ! Verder zie je in de herfst hoe mooi uitgebloeide bloemen zijn. Anemonen met de grappige bolletjes aan stijve stengels of de statige aren van Veronicastrum, de leuke groene balletjes van de japanse wasbloem en wat te denken van de statige bollen van de Phlomiss. Als op deze laatste straks in de winter sneeuw valt dan zijn het net kleine hoofdjes met witte mutsjes op. De uitgebloeide klimhortensia of de schermbloemige hortensia’s zijn van een speciale schoonheid die mogen echt niet ontbreken. Belangrijk dus voor de sfeer en de vormgeving van de herfst en wintertuin deze fraaie vormen. Het zijn vooral de zomer- en herfstbloeiers die deze extra sierwaarde in de herfsttuin hebben, dat betekent dan ook dat je daar rekening mee moet houden in je beplantingsplan.

Kwekerij bezoek

20141010_162044Met deze wetenschap in je achterhoofd kun je nu nog prima een kwekerij bezoeken om aanvullende planten voor je border aan te schaffen. Ook op een kwekerij kun je in deze tijd van het jaar zien hoe de uitgebloeide plant er uit ziet. 17 en 18 oktober is b.v. de Opvallende Vaste Planten kwekerij van Marcel de Wagt in Venzelderheide nog een heel weekend open om dergelijke planten te vinden. De grond is nog warm zodat er nog volop geplant en verplant kan worden. Zet een flinke zak compost erbij zodat iedere nieuwe plant meteen verwend wordt op de nieuwe plek. Lekker aan de slag en dan ja inderdaad ….. na afloop van het harde werken de houtkachel aan en met een goed glas wijn erbij genieten van je werk.

Terug naar blogs