De vogeltuin

10 april, 2014

Als ik even vanuit mijn kantoor naar buiten zit te staren zie ik een lijster druk bezig om regenwormen uit het gras te pikken. Voor onze lijster heb ik een perfecte vogeltuin. Ik denk dat ze al ergens in onze grote Taxushaag een nestje met jongen heeft. Een beetje vroeg dat wel maar per slot van rekening is de hele natuur vroeger dan normaal.

phlomissDe levendigheid van vogels is altijd leuk. Nu in het voorjaar wordt er wat af getjilpt, gefloten en gekwinkeleerd. Ze zijn druk bezig met nestjes bouwen vliegen af en aan met takjes en als de jongen er dus eenmaal zijn pikken ze driftig in het rond om wormen uit de grond te trekken. Fotograferen lukt me eigenlijk niet, daarvoor gaat mijn zoomlens niet ver genoeg. Dan maar gewoon kijken, ook leuk!

De vogels moet je het natuurlijk wel naar hun zin maken door je tuin als een vogelvriendelijk vogeltuin in te richten. Bomen om zich in schuilen, of om voer te zoeken en te nestelen. Maar ook hagen en klimplanten zoals  de klimhortensia heel erg geschikt vanwege zijn stevige takken om nestjes in te bouwen. Besdragende heesters en bomen zoals Viburnum, Hedera, Aucuba, Malus bomen en Lijsterbes. De rode appeltjes en de oranje bessen zijn in de winter zeer geliefd. Verder beplanting waar ze lekker tussen kunnen ‘wroeten’ om beestjes te zoeken en takjes kunnen vinden. Planten die zaad vormen in de herfst. In mijn tuin ‘swingt’ de border in het najaar vaak van alle vogels die de zaadjes uit de uitgebloeide bloemen halen. Denk daarbij aan Phlomiss russeliana,  Verbena, Echinacea, kogeldistel, Sedum, Salie, kortom allemaal zaadvormende planten. Plant de planten nu dan heb je er in oktober nog lol van. De tuin in de herfst ‘winterklaar’ maken en alles kort knippen is dus niet zo vogelvriendelijk. Op de website van de Vogelbescherming Nederland kun je kijken voor meer plantsuggesties. Let wel een beetje op woekerende soorten, als je niet al te ‘groene vingers’ hebt en overzicht in de tuin wil houden is het misschien een tip om advies te vragen. Via mijn site kun je gerust vragen stellen over beplanting.

VogelhuisjeBehalve de juiste planten en een groene sfeer, is het ook erg leuk om vogelhuisjes op te hangen. Hang deze op een rustige plek zodat de vogels er ongestoord naar toe kunnen vliegen, hang ze niet te laag, min. 1.5 m vanaf de grond anders heeft de poes vrij spel. Ook de windrichting is belangrijk en niet in de felle zon. Ik heb er zelf een op een muur, een beetje in de schaduw van onze sierpeer gehangen. Voor meer tips over het ophangen van vogelhuisjes en om leuke vogelhuisjes te kopen kun je kijken op deze website over vogel artikelen

Water in de tuin vinden de vogels ook heerlijk. In de zomer een beetje ‘badderen’ en drinken aan de rand van de vijver of gewoon in zo’n leuke vogelschaal. Boven een vijver zweven allerlei muggen en vliegjes die pikken ze uit de lucht, goed voedsel en prettig voor ons, zo  blijft de natuur in evenwicht.

Leg niet te veel bestrating in de tuin, grind is ook geschikt om je tuinstoel op te zetten en daar zijn voor vogels ook nog van allerlei beestjes in te vinden.

Nou als er dan zoveel vogels in  je tuin komen wonen, vergeet dan vooral niet om vanuit je luie tuinstoel te genieten van zoveel gezelligheid.

Terug naar blogs