De zoemende border deel 2

24 april, 2014

Het blijft maar mooi weer, de rokjes en korte broeken worden voorzichtig uit de kast gehaald. Het is genieten in het zonnetje, lekker buiten eten,  borrelen, lezen en ….uiteraard tuinieren!  De borders zijn al bijna dicht gegroeid dus hebben we ook bijna geen last meer  van onkruid, nog meer tijd om te genieten. Ik ga dan op het zonnige terras naast mijn ‘zoemende border’ zitten en volg al die bewegingen van die kleine beestjes.

In de tuin wordt nu immers al volop gevlogen en ‘gewerkt’ door de bijen, hommels, vlinders en ander vliegend spul. De koninginnen hebben inmiddels, na enig speurwerk bij kapotte voegen en andere gaatjes in de gevel van ons huis, een plek gevonden om hun koninkrijk op te bouwen.

Bijenplanten
Enige weken geleden bloeiden de prunussen, de berken en de Malus en de sierpeer,  nu zijn er nog meer  bloemen waar stuifmeel uitgehaald kan worden, zoals judaspenning, ‘Blue Bell’s, onze kastanje boom en de afgelopen week is de akelei daar bij gekomen en de geurende  klimroos ‘Westerland’ staat op springen. Nu gaat de stuifmeel leverantie door tot ver in het najaar als de herfstanemonen en de asters bloeien. Onze tuin zou wellicht een paar potjes honing op kunnen leveren zou ik zo denken.

InsectenhotelOm onze gevleugelde vrienden nog een extra woonplekje te geven heb ik een insectenhotel op gehangen. Voor wie heel veel tijd heeft kan deze zelf maken, maar je kunt het ook kant en klaar bestelen bij Sfeertjemaken. Hang zo’n kastje wel op in de buurt van bloemen.

Bijen in de stad
Grappig is dat de honingbijen het in de stad beter doen dan in de dorpen en op het platteland. De temperatuur is hoger en er is  een grotere diversiteit aan bloemen (dat zou je niet denken, maar toch…!) en niet onbelangrijk, ze hebben in de stad minder last van bestrijdingsmiddelen.  Het groen in de stad wordt ook nog eens uitgebreid door allerlei dak(moes)tuinen te realiseren. Daar kunnen dan ook bijenkasten op geplaatst worden.  Er zijn zelfs al cursussen van I LOVE BEEING  voor stadsimkers. Kijk maar op www.ilovebeeing.nl  In Dordrecht heb je b.v de Villa Augustus een monumentaal  hotel restaurant in de stad dat  geheel zelfvoorzienend is. Er wordt alleen gekookt met groente en fruit uit hun eigen grote tuin. Er is zelfs een kleine boomgaard waar ook allemaal bijenkasten staan.  Neem met dit mooie weer eens een kijkje, wandel de fraaie bloemen-  en moestuin door en strijk dan neer op het terras. Bestel een overheerlijke lunch of diner en kijk ondertussen nog eens over deze prachtige tuin en geniet!

Terug naar blogs