De zoemende border

14 maart, 2014

Afgelopen week las ik in de Gelderlander het artikel ‘Dansende mug verdient een Oscar’. Grappig zo’n kop, dat doet al vermoeden dat de beestjes belangrijker zijn dan je denkt. Zo vroeg in het jaar al bezig zijn met alles wat vliegt en zoemt is wel bijzonder. Maar door het mooie weer worden er al weer heel wat vlieguren gemaakt. Muggen zijn er alweer een tijdje actief, maar afgelopen zaterdag toen het zo lekker warm was vlogen de eerste hommels en vlinders ook al in onze tuin op zoek naar nectar.

Al deze vliegende beestjes zijn belangrijke voor de voedselketen volgens insectendeskundige Marcel Dicke. Driekwart van alle planten is voor de bestuiving afhankelijk van insecten. Belangrijk voor een groot exportproduct van ons namelijk fruit. Ze leveren dus geld op, goed voor onze economie.

Insecten  worden weer gegeten door vogels, en die vinden we allemaal wel heel leuk  Die vervelende wespen zo vroeg in het voorjaar gaan volgens Marcel Dicke de strijd aan met de bladluis. Scheelt weer veel ergernis voor ons tuiniers. Wellicht zijn de rozen straks mooier dan ooit en hoeft er niet gespoten te worden!

bloemen borderIedereen is nu volop de tuin weer aan het opruimen zodat het groei en bloei seizoen weer kan beginnen. Let er dan ook eens op of in de borders voldoende insecten planten staan. Dit zijn planten waar de meeldraden vaak goed zichtbaar zijn en waar de vlinders gemakkelijk op kunnen gaan zitten of waar bijen en hommels in kunnen kruipen om zich te goed te doen aan de nectar. Belangrijk, omdat de honingproductie behoorlijk aan het teruglopen is. Daarnaast klinkt dat gezoem toch ook heel gezellig, tenminste buiten, in de slaapkamer is het wat minder leuk maar ja…?

Naast mijn zonneterras heb ik zo’n ‘zoemende border’. De bijen en de hommels dansen daar van de Phlomiss naar het vingerhoedskruid, de Nepeta ‘Walkers Low’, Hemerocallis ‘Gentle Sheperd, akelei, en Echinacea ‘White Swan’. Dan komen er ondertussen  wat papavers op en aan het einde van het seizoen nog Aconitum ‘Arendsii, allemaal geweldig voor onze ‘vliegende gasten’. Ook de al vroeg bloeiende Geranium magnificum, op bijgaande foto met een bijtje in de bloem, is  heel geschikt, maar vergeet ook niet de rozen en de Clematissen.  Probeer dit soort planten eens in de borders, ze zijn mooi van kleur, heel gemakkelijk in onderhoud en goed voor de beestjes!

Terug naar blogs