Geurende bloemen in 2016

5 januari, 2016

De oliebollen zijn weer op, de kerstboom de deur uit en een nieuw jaar is van start gegaan. Volgens trendanalist Christine Bolland wordt 2016 het jaar van de zintuigen oren en neus. Geur, gevoel en geluid. Heerlijk dacht ik meteen, daar kan ik in mijn tuinplannen wel wat mee. Ik wil vooral veel geurende bloemen in 2016 in mijn beplantingsplannen verwerken.

De afgelopen weken rook ons huis naar dennengroen, kaneel en kruidige stoofschotels. In mijn kantoor stond een grote vaas met geurende takken van de Viburnum tinus ‘Gwenlilan’ uit onze tuin. Ook als je in de tuin langs deze Viburnum loopt doet de zoete geur je even stilstaan.

Geurexplosie

ClerodendronOver een 2 maanden gaat de oude Magnolia x soulangea bloeien en dan hebben we een soort van geurexplosie in de tuin. Fietsers en wandelaars blijven dan meestal even staan om te genieten van de bijna parfumachtige geur die de bloemen van deze boom verspreidt. Straks in de zomer wijst de boomkweker mij weer op de pindakaasboom, Clerodendron. Inderdaad als je over het blad wrijft ruik je de pindakaas van de ontbijttafel. Grappig toch zoals de natuur je af en toe voor de gek houdt.

Geur als beleving

geranium macro. spessartEen mens heeft behoefte aan geur. Een zacht geur van bloemen zoals phloxen of pioenrozen geven een prettig gevoel. Het herinnert je soms aan een mooi moment. Lavendel herinnert je aan een vakantie in Frankrijk, of  geurende rozen die een herinnering oproepen aan  de tuin van je opa en oma.  En kruidige geuren van tijm, rozemarijn of salie  doen denken aan heerlijk gerechten die je gegeten hebt. Minder prettig ruiken de bloemen van, de naam zegt het al, ‘stinkend nieskruid’ de Helleborus, of de indringende geur van Geranium macrorrhizum ‘Spessart’’. Ik krijg wel eens het verzoek van een klant om deze plant niet bij het terras te plaatsen vanwege de indringende geur. Grappig, het is eigenlijk een fraaie bodembedekker die al vroeg bloeit met tere witte bloemen en inderdaad kruidig geurend blad. Tja, smaken verschillen!

Tuinplannen maken

In deze wintermaanden is het tijd om plannen te maken voor de tuin. Wat moet anders, welk deel van de tuin gaat op de schop, welke border moet opgefrist worden, kortom….aan de slag. Dit is het moment om eens kritisch te bekijken of en hoeveel planten er in de tuin staan met een prettige geur. Voeg planten met geurende bloemen toe. Geschikt zijn alle soorten phloxen, monarda’s, nepetasoorten (vaak kruidig) de vuurwerkbloem, kamperfoelie, lavendel of hosta ‘Honey Bell’s’ die nog in augustus zoet geurende witte bloemen heeft.

rosa compassionVergeet geen klimrozen toe te voegen zoals ‘Compassion’, ‘Westerland’ of ‘Guirlande d’Amour’. En wat te denken van de ouderwetse sering of een Viburnum carlesii. Of voor de zandgrond Sarcococca humilis een wintergroen struikje met witte zoet geurende bloemen al vroeg in het jaar.

Er is keuze genoeg. Bij goede kwekerijen wordt bij de naamkaartjes van de plant wel aangegeven of de bloemen geuren. Vraag ook even advies over de grondsoort en groeiplek waar de plant zich thuis voelt anders verpietert deze snel en heb je nog geen geur in de tuin.

Ik wens iedereen een geurende tuin in het nieuwe jaar met de mooiste bloemen in 2016.

20140612_113020

Terug naar blogs