/ /

Hagen zijn onmisbaar – 10 Tips voor in de tuin

19 november, 2014

Het is half november en de herfst is zichtbaar, het blad is bijna van alle bomen en hagen gevallen. Dat betekent ook dat het nu planttijd is voor hagen. Mooie hagen zijn onmisbaar in een goed tuinontwerp. Het geeft structuur in de winter, kleur in de herfst en zorgt voor een lijnenspel in de zomer. In deze blog vindt u tips voor het gebruik van hagen in uw tuin.

Het gebruik van hagen in de tuin

hagenTen eerste is een haag heel geschikt als omheining, denk daarbij aan een beukenhaag, haagbeuk , Taxus, Liguster bij kleine en/of middelgrote tuinen, Prunus rotundifolia of coniferen bij grote tuinen. Rondom ‘mediterrane’ tuinen is een haag van Photinia ‘Red Robin’ of Portugese laurier erg fraai. Buxus en Ilex crenata ‘Blondie’ worden gebruikt als randhaagjes langs borders. Bostuinen kunnen omgeven worden door hagen van Rhododendrons.

Ook kun je dwarshagen in de je tuin plaatsen om diepte te creëren of tuinkamers te maken. Dat maakt een tuin spannend en nodigt uit om de tuin in te wandelen en te ontdekken wat er nog meer te zien is. Taxus, rode en groene beuken hagen (Fagus sylvatica) zijn daar heel geschikt voor.

haag2Verschillende hagen achter elkaar plaatsen in verschillende hoogtes, een rode beuken haag voor een Taxus geeft een fraai lijnen spel. Of de rode Berberisblokken is een mooi voorbeeld uit de Tuinen van Mien Ruys.

beukenhaagEen pad afzetten met een haag geeft een soort oneindigheid, een truc om de tuin groter te laten lijken. Stoere haagblokken van Taxus of Ilex geven rust in een border of benadrukken een hoek bij het terras.

Hagen geven ook beschutting, geborgenheid en privacy. Hagen breken de wind als je in het buitengebied woont en toch beschut op het terras wil zitten. Of rondom de moestuin waar het wel een beetje warmer mag worden om het kwetsbare lage fruit en de bonen beter te laten ontwikkelen. Rondom de boomgaard is het soms nodig om een hoge elzen (Alnus) haag te planten.

Tips om hagen toe te passen

  • Plant een haag op de juiste grondsoort, Carpinus op de klei b.v. en Rhododendrons op zandgrond.
  • Ligging, let op of de haag zon nodig heeft. Taxus kan in de schaduw, maar beuk niet.
  • Vraag advies aan de kweker hoeveel planten er op 1 meter gepoot moeten worden.
  • Zorg voor goede sleuven, aangevuld met compost en plant de haagplant niet dieper in de grond dan deze bij de kweker stond.
  • Plant de hagen tussen november en eind maart
  • Geef de hagen in het vroege voorjaar extra water als de ontwikkeling van de bladknoppen op gang komt.
  • Let op spannende bladstructuren, glanzend blad, naalden, blad kleur (ook in de herfst)
  • Wissel hoogtes af, een rode beukenhaag van 100 hoog voor een Taxus van 180 is een prachtig gezicht, het gehele jaar door.
  • Begin meteen het eerste jaar als de planten voldoende aangeslagen zijn met een bescheiden snoei, dat stimuleert het vertakken van de plant. Zo zorg je voor mooie dichte hagen.
  • Licht een mooie haag aan met een grondspotje, zodat ’s avonds deze lijn ook zichtbaar is en de kleuren vaak nog intenser worden.

Onderhoudsvriendelijke tuinen

dwarshagenHagen zijn ook geschikt om te gebruiken in een tuin die niet al teveel onderhoud mag hebben. In combinatie met fraaie bomen, gazon of grind ontstaat er een boeiende tuin waarin de seizoenen ook beleefd worden. Dit zorgt voor een besloten tuin waar het dus prettig vertoeven is. Gebruik in een dergelijk ontwerp Taxus en beukenhagen deze hoeven maar 2 x per jaar gesnoeid te worden. Ontbreekt het ook aan tijd en/of zin om hagen te snoeien besteed deze klus dan uit aan een goede hovenier en geniet dan toch van het fraaie groen.

 

Terug naar blogs