High Line New York

11 februari, 2014

Net terug van een fantastisch bezoek met mijn gezin aan New York. Behalve dat de eerste keer New York sowieso een geweldige ervaring is had ik nog een grote wens, namelijk  daar een bezoek te brengen aan de High Line New York. Voor mij als tuinontwerper echt een must en voor u als tuinliefhebber ook!

De High Line is een landschapspark van 1.6 kilometer lang op een voormalige spoorlijn in de wijk Chelsea.. Ontworpen door James Corner, landschapsarchitect en de beplanting geheel bedacht door Piet Oudolf. Op de spoorweglijn, 15 m boven de straten, die sinds de jaren 80 niet meer gebruikt werd is een landschapspark ingericht. De ‘vrienden van de High Line’ wilden deze bewaren en geïnspireerd door de Promenade Plantée in Parijs werd de opdracht gegeven aan James Corner om ook hier een dergelijk park te bedenken.

Uitzicht high line new york

Vanaf de Gansevoortstreet loop je de trap op en kom je in een bosachtige omgeving beplant met luchtige berken, dan wandel je verder via een half open woodland naar een weideachtige omgeving. De beplanting bestaat uit allerlei grassen zoals Sporobolus, Stipa tenuissima, kleurrijke bloemen – Astrantia Roma, Geranium sang. ‘Max Frei’, Rudbeckia,  Aster oblongifolius maar ook hele natuurlijke ogende planten als Scutellaria en Silene. Alles op een ogenschijnlijke natuurlijke manier geplant alsof het er altijd heeft gestaan. De afwisseling in hoogte, structuur en ritme in combinatie met de kleuren van de omliggende gebouwen maken de beplanting spannend. Hier en daar de  fraaie heesters Cotinus coggria ‘Royal Purple en Amelanchiër lamarckii.

kunst high line

Tussen deze prachtige beplanting vind je hier en daar  zitplekken.  Banken en ligstoelen van hout doorgaand in de belijning van het park, waar de New Yorkers en de toeristen alles rustig in zich op kunnen nemen. Zelfs water is aanwezig om wat verkoeling te geven op warme dagen, maar ook voor de vogels die zeker aangetrokken worden door alle zaden in de beplanting.

new-york-high-line

Het is bijna vervreemdend zoals aan weerszijden van het High Line park, de hoge appartementen, industriële gebouwen en kleurrijke Bill Boards die omhoog rijzen. In de verte de wolkenkrabbers van Manhattan en onder je razen de Yellow Cabs en andere auto’s door de straten. Toch is het één geheel, het lijnenspel van bestrating en gebouwen evenals de kleuren van de beplanting in combinatie met de kleuren van de omliggende gebouwen.

De High Line New York overtrof onze stoutste verwachtingen en voor iedereen die in New York komt een ‘must to do’!

 

Terug naar blogs