Tuiniertijd!

8 maart, 2014

De weermannen en vrouwen voorspellen een prachtig weekend, heerlijke temperaturen, lekker zonnetje! Het moment dus voor wie nog allemaal smoesjes had om nog niet aan de slag te gaan;  het is tijd om de tuin op te gaan ruimen !

Vaste planten worden allemaal teruggeknipt en rozen gesnoeid. De boerenhortensia  kun je beter nog even met rust laten tot eind april. We kunnen nog een keer flinke nachtvorst krijgen en dan vriezen de knoppen wel heel erg ver in. De pluimhortensia en de ‘Annabellen’ kunnen over een paar weken wel onderhanden genomen worden. Als er binnenkort nog een regendag komt strooi dan de dag daarvoor koemestkorrels tussen de planten zodat ze weer flink aan groeien kunnen gaan. De planten worden voller en daarmee is er minder ruimte voor onkruid, dus minder werk!  Per slot van rekening moet er ook tijd over blijven om met een heerlijk boek in je luie tuinstoel te gaan zitten.

Vul ook meteen alle potten met de prachtige violen die momenteel overal verkrijgbaar zijn. Niet overal een potje, maar zet een hele groep in verschillende maten bij elkaar dat heeft veel meer effect en staat niet zo rommelig. Ook leuk voor wie het moet doen met een balkon of een daktuin. Zet er dan ook een krentenboompje Amelanchiër lamarckii bij, die doet het goed in een grote pot. Let wel op het gewicht, vul zo’n pot eerst met hydrokorrels.

Wil Je het terras schoonmaken, doe dit niet met een hoge drukspuit. Bij betonnen tegels spuit je de beschermlaag er af en worden de tegels kaal, kleurloos en steeds sneller groen. Gebakken klinkers kunnen er wel tegen maar realiseer je dan dat alle voegen daarna weer gevuld moeten worden. Maak de bestrating gewoon schoon met een algenoplosser. Opgelost in water sprenkel je dat met een gieter of een vernevelaar over de bestrating. De algen lossen dan vanzelf op. De zon doet het verdere werk.

Voor wie nog energie over heeft kan het gazon gaan verticuteren. Huur een machine bij de Welkoop en ga aan de slag. Bemesten en bij-zaaien kan nog even wachten tot de nachten wat warmer worden, dan pas gaat gras groeien.

Een leuke bijkomstigheid van al dat werk in de tuin is dat het uitstekend is voor je conditie en de slanke lijn. Vaak moeten er wat kilootjes af na een gezellige Bourgondische winter. Je kunt naar de sportschool gaan maar door je op het tuinwerk te storten worden er heel wat calorieën verbrand. Een uurtje tuinwerk staat al gauw gelijk aan 2 uurtjes sportschool. Daarnaast doe je buiten ook nog eens lekker vitamine D op door het zonlicht.

Dus aan de slag en geniet ervan !

Terug naar blogs